‘Leuk werk heb je zelf in de hand’

Onlangs verscheen bij Van Gorcum het boek Scherp in werk. Ondanks dat ik al veel heb geschreven is het voor het eerst dat mijn naam op een omslag  staat. Het boek is uitgegeven door één van mijn meest dierbare opdrachtgevers, de Nederlandse Stichting voor Psychotechniek.  Het gaat over Job craften: zelf je baan onder handen nemen om meer lol te krijgen in je werk. In een bijzondere samenwerking tussen wetenschappers is door Jan de Jonge, Maria Peeters, Sonia Sjollema en mij geprobeerd een boek te maken dat organisaties in staat stelt arbeidsmotivatie van medewerkers flink te verhogen door hen ambities, interesses, capaciteiten en de werksituatie zelf aan te laten pakken. Zelfsturing of sleutelen aan je werk (job crafting) is hierbij een succesvol instrument.

Job crafting stimuleert de eigen verantwoordelijkheid van medewerkers voor arbeidsmotivatie en optimale inzetbaarheid. Niet de leidinggevende maar de medewerker gaat aan de slag met arbeidstaken en arbeidsomstandigheden om die zo beter te laten passen bij zijn of haar interesses, kennis en capaciteiten. Het nieuwe boek werd op 3 april gepresenteerd tijdens een speciaal symposium waar deelnemers konden kennismaken met de verschillende methodes.
Scherp in werk is het resultaat van een omvangrijk researchproject naar arbeidsmotivatie. Vijf gerenommeerde onderzoeksteams en – adviesbureaus, ontwikkelden vijf nieuwe methodieken waarbij job crafting centraal staat. Met veel energie en enthousiasme zijn nieuwe wetenschappelijke inzichten vertaald naar de praktijk om zo tot een betere afstemming te komen tussen de zich ontwikkelende mens en veranderende arbeidssituaties. De teams testten hun methoden in verschillende organisaties. In dit boek wordt verslag gedaan van zowel de opzet van de methode, de praktische uitwerking en de behaalde resultaten. Interviews met betrokken hr-professionals illustreren hoe organisaties de verschillende aanpakken hebben ervaren. De methodieken zijn geschikt voor allerlei soorten organisaties en van laag tot hoog opgeleide medewerkers.

Scherp in werk door Jan de Jonge, Maria Peeters, Sonia Sjollema en Hieke de Zeeuw (redactie) ISBN 9789023249757 – uitgeverij Van Gorcum.

Comments are closed.

Terug naar overzicht