Geweldige content krijgt nieuwe etalage

Afgelopen week ging de website www.innovatiefinwerk.nl online. Daar is  met een divers team hard aan gewerkt. Mijn collega Marieke Karssen schreef over het ontstaan van dit vernieuwde kenniscentrum een helder blog. Dat neem ik hier graag over.

door Marieke Karssen

De kennis was er al, het netwerk ook, maar het kwam niet goed genoeg over de toonbank. Ook was de etalage niet goed ingericht. Dat was eigenlijk het hele (luxe)probleem. Content genoeg en goed ook. De opdracht was hier om al deze snoepjes zodanig te presenteren dat bezoekers voortaan blljven snoepen in plaats van verdwalen of afhaken. Een samenwerkingsproject met de NSvP, Ingrid Kooijman, Fred Klopper en Hieke de Zeeuw.

Wat nu innovatiefinwerk.nl is, bestond vorige week nog uit drie verschillende websites. Eén ervan heette nsvp.nl en die presenteerde het gros van het aanbod, maar dan vanuit de focus van de afzender, de stichting NSvP. De tweede oude site heette ook innovatiefinwerk, en presenteerde ook het gros van het aanbod, maar miste de informatie over de afzender. Daar kwam -en dat was de aanleiding voor de herinrichting- de content uit denkdivers.nl, een site die werd overgenomen van het ministerie van SZW, nog bij. Moesten we deze content in de bestaande mix gieten? Hoe zouden de bezoekers van die site dat waarderen? En bovendien, hoe moesten we dat doen?

Analyse en opzet van de nieuwe site

Analyse van het bestaande verkeer op deze sites leverde op dat juist de afzender, stichting NSvP, informatie bood waar bezoekers lang in rond bleven bladeren en ‘blij’ mee waren, maar dat de kenniscontent  veel slechter scoorde. Dit is vaker zo en mijns inziens een ondergeschoven kindje in web-analyse land: in de context van content moet de afzender binnen een paar seconden zichtbaar zijn. Veel bezoekers komen via een link of zoekactie pardoes midden in een site terecht. De eerste vraag die de bezoeker dan stelt is: heb ik vertrouwen in deze content. Waar ben ik terecht gekomen? Als ik dat als bezoeker niet binnen die korte tijd begrijp, dan ben ik weer weg, want dan neem ik niet eens de moeite om deze content tot me te nemen. De stichting NSvP heeft een goede naam als kennisinstituut op het gebied van innovatie van werk, dus deze afzender moet juist goed in beeld zijn.

Een tweede conclusie uit de analyse was dat de informatie te weinig hierarchisch was gebundeld. Als je de site nu bekijkt dan zie je gelijk dat de content binnen vier hoofdthema’s wordt aangeboden en daarbinnen in subthema’s. Los daar weer van is de informatie ook nog verbonden via tags. In de oude situatie waren er wel thema’s, maar veel meer en daarnaast heel erg veel tags. Ook dat tref ik vaker aan. Tags werken naar mijn mening alleen als ze een bepaalde generieke waarde hebben waar dus ook meerdere artikelen aan te koppelen zijn.

 

Het project

De analyse stuurde ons dus vrij snel naar een goede gestructureerde bundeling van alles, heldere landingspagina’s en een stevige positionering van de afzender en de schrijvers van de site. Dit geheel hebben we vervolgens tot in detail voorzien van haakjes richting Social Media en allerlei soorten uitnodigingen om verder te lezen. Daarna hebben we honderden artikelen met de hand afgestoft, opnieuw geplaatst of bijgeschreven of toch weggegooid.. heel hard gewerkt dus.

Fred Klopper van Miix tekende voor de techniek en het feitelijk bouwen, verbouwen en verhuizen van alles. Het is een Drupal implentatie die mooi gebruik maakt van de mogelijkheden van het pakket. Ik ben verantwoordelijk voor het concept, functioneel uitwerken en het opbouwen van de nieuwe structuur. Ingrid Kooijman werd in de loop van het project de beheerder en heeft het meeste afstofwerk gedaan en opdrachtgever Sonia Sjollema, de directeur van de NSvP heeft constant met ons meebewogen en besloten op hoofd- en bijlijnen. Hieke de Zeeuw heeft erg veel nieuwe content toegevoegd en Sonia geholpen met de hoofdlijnen en samen waren we een fantastische groep. Juist dat geduld om de details te laten kloppen, zonder hoofdzaken uit het oog te verliezen,… daar krijg je goede sites van.

Kijk op www.innovatiefinwerk.nl. Laat het me weten of je het met me eens bent of juist niet.

Comments are closed.

Terug naar overzicht